PITA SA JABUKOM
Pita sa jabukom i sa Chutney od šljive
Jabuk pita sa šljivinim čatnijem
Sastojci:
Tijesto:
- 2 i 1/2 šolje brašna
- 1 kašičica soli
- 1 šolja hladnog putera, iseckanog na kocke
- 1/4-1/2 šolje leda
Nadev:
- 6-7 jabuka, oljuštene i tanko iseckane
- 1/2 šolje šećera
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1/2 kašičice mlevenih karanfilića
- 1/4 šolje meda
Preporučeni sos:
- Šljivin čatni
Priprema:
-
Priprema tijesta:
- Brašno i so pomešajte u posudi.
- Umesite hladan puter u smešu brašna dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
- Postepeno dodajte vodu, mešajući dok tijesto ne postane kompaktno. Oblikujte lopticu, umotajte je u providnu foliju i stavite u frižider najmanje 30 minuta.
-
Priprema nadeva:
- Iseckane jabuke stavite u šerpu na srednje jakoj vatri.
- Dodajte šećer, cimet, karanfilić i med.
- Kuvajte na blagoj vatri dok jabuke ne omekšaju i sirup se zgusne.
- Ostavite da se ohladi.
-
Sastavljanje pite:
- Ugrejte rernu na 180 stepeni.
- Tijesto razvucite na posutoj površini, zatim ga stavite u pleh za pitu prečnika 9 inča.
- Prstima pritisnite tijesto uz dno i stranice pleha, zatim odsecite višak.
- Sipajte nadev od jabuka preko tijesta.
-
Pecite i dodajte sos:
- Pecite pitu 35-40 minuta, ili dok tijesto ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
- Kada je pita gotova, ostavite je da se malo ohladi, zatim je poslužite narezanu na komade.
- Svaki komad poslužite uz kašiku šljivinog čatnija.